Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

...EL CLASSIKO.....ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ.....

Με το πόδι στο… γκάζι

Το ντέρμπι τις βρίσκει αμφότερες ανεβασμένες αγωνιστικά, σε σχέση με το ξεκίνημα που έκαναν στη σεζόν. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν ήταν δυνατόν να βρει αμέσως ρυθμό, έχοντας νέο προπονητή και πολλά νέα πρόσωπα. Η Μπαρτσελόνα είχε ένα ζήτημα φυσικής κατάστασης, απόρροια των πολλών διεθνών που είχε στο Μουντιάλ. Αλλά στην παρούσα φάση δείχνουν και οι δύο ότι έχουν βρει για τα καλά τα πατήματά τους. Μετέτρεψαν σε περίπατο στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις τους και με το που πάτησαν το γκάζι πήραν διαφορά οκτώ και επτά βαθμών, από την τρίτη της Πριμέρα Ντιβισιόν Βιγιαρεάλ.

Τα… κλειδιά του ματς

Η Μπαρτσελόνα θα βγει στο γήπεδο για να κάνει ό,τι κάνει σε κάθε παιχνίδι. Θα πάρει την μπάλα στα πόδια της και με τις συνεχείς πάσες που τη χαρακτηρίζουν θα προσπαθήσει να φτάσει με αξιώσεις στην περιοχή, εκμεταλλευόμενη τη δημιουργικότητα του Τσάβι και του Ινιέστα, τις εμπνεύσεις και την εκρηκτικότητα του Μέσι και του Πέδρο. Αν ο Βίγια μπει στο πνεύμα του αγώνα, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι λογικά το φαβορί. Αν ο Αστουριάνος δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν πρόκειται να δώσει χώρους. Θα προσπαθήσει να μην αφήσει την Μπαρτσελόνα να βρει ρυθμό, με ανασταλτικά όπλα τους Τσάβι Αλόνσο και Κεντίρα. Οι γραμμές της θα είναι πολύ κοντά, με στόχο να βγάλει εκτός αγώνα τον Βίγια και να κερδίσει μονομαχίες, από τη στιγμή που σε δύναμη φαίνεται να έχει προβάδισμα. Οταν κερδίζει μπάλες, θα ψάχνει με γρήγορη πρώτη πάσα στην αντεπίθεση τους Ρονάλντο, Ιγκουαΐν, Ντι Μαρία.

Το ζητούμενο για την «Μπάρτσα» είναι να ενοχλήσει τον πιο ουσιαστικό και οργανωτικό παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Οζίλ, ο οποίος δημιουργεί φάσεις από το πουθενά. Το βασικό ζήτημα για τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι οι βοήθειες που θα έχουν οι Σέρχιο Ράμος και Μαρσέλο στο μαρκάρισμα των Μέσι και Πέδρο, του Βίγια, που επίσης τραβιέται στο πλάι, αλλά και στις προωθήσεις των πλάγιων μπακ της Μπαρτσελόνα. Τόσο ο Ντι Μαρία όσο και ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε αυτό και έχω την αίσθηση ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι αυτός που θα αποτελέσει το κλειδί για τη «βασίλισσα», αν θέλει να πάρει αποτέλεσμα στο «Καμπ Νόου».



Γιατί η Μπαρτσελόνα έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη;

…αγωνίζεται στην έδρα της.
…είναι μια ομάδα που οι παίκτες της παίζουν καιρό μαζί και βγάζει αυτοματισμούς που μπορούν να κρίνουν ένα παιχνίδι.
…οι Τσάβι και Ινιέστα στην καλή τους βραδιά μπορούν να δώσουν το ρυθμό και να μετατρέψουν τους αντίπαλους μέσους σε κομπάρσους.
…έχει το ψυχολογικό αβαντάζ από τις τέσσερις συνεχόμενες νίκες επί της Ρεάλ Μαδρίτης.


Γιατί η Μπαρτσελόνα δεν έχει το προβάδισμα έναντι της Ρεάλ;

…οι διεθνείς της δεν έχουν κάνει καλή προετοιμασία και ίσως υπολείπεται σε φρεσκάδα από τη Ρεάλ Μαδρίτης.
…ο Τζεράρντ Πικέ μοιάζει να βρίσκεται μακριά από τον καλό του εαυτό.
…γιατί ο Λιονέλ Μέσι δεν έχει σκοράρει ποτέ απέναντι σε ομάδες του Μουρίνιο.
…γιατί όλα τα σερί κάποτε φτάνουν στο τέλος τους.


Γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει πολλές πιθανότητες να πάρει αποτέλεσμα στο «Καμπ Νόου»;

…είναι μια καινούρια ομάδα, με πολλά νέα πρόσωπα. Της λείπει η ομοιογένεια και η συνοχή για τα στάνταρ ενός τέτοιου αγώνα.
…δεν έχει καλές αναμνήσεις από τις δύο τελευταίες σεζόν, όπου μετρά τέσσερις σερί ήττες από την Μπάρτσα
…με το συγκεκριμένο διαιτητή χάνει από την Μπαρτσελόνα.

Γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης φαντάζει ικανή να κάνει το διπλό στη Βαρκελώνη;

…έχει στον πάγκο τον Ζοσέ Μουρίνιο.
…διαθέτει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες του κόσμου, τον Ικερ Κασίγιας.
…οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Οζίλ, Ιγκουαΐν και Ντι Μαρία έχουν μάθει να παίζουν μαζί, είναι ταχύτατοι και μπορούν να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα αν βρουν τους κενούς χώρους.
…η ψυχολογία της είναι στα ύψη, μετά τις συνεχείς επιτυχημένες εμφανίσεις.
…είναι διψασμένη για το θετικό αποτέλεσμα.

---------------------------------------------------------------------
Μουρίνιο vs «Μπάρτσα»

Αυτή είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει ο Ζοσέ Μουρίνιο την Μπαρτσελόνα για το πρωτάθλημα, άλλωστε είναι το πρώτο του clasico στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Αλλά ο Πορτογάλος, πρώην μεταφραστής του αείμνηστου Μπόμπι Ρόμπσον στην Μπαρτσελόνα, τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει ουκ ολίγες φορές τους «μπλαουγκράνα» για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η αρχή έγινε με την Τσέλσι, στην πρώτη του χρονιά στο Λονδίνο, τη σεζόν 2004-05. Οι «μπλε» προηγήθηκαν μέσα στο «Καμπ Νόου», με αυτογκόλ του Μπελέτι, αλλά η Μπαρτσελόνα ανέτρεψε το σκορ με τους Μάξι Λόπες και Ετό στο δεύτερο ημίχρονο (2-1). Ο διαιτητής Αντερς Φρισκ είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του από οπαδούς της Τσέλσι μετά από εκείνη την αναμέτρηση (είχε αποβάλει τον Ντρογκμπά), με συνέπεια την απόφασή του να μην ξανασφυρίξει. Στη ρεβάνς ο Μουρίνιο έκανε ματ στον Ράικαρντ και η Τσέλσι προηγήθηκε 3-0 στο 19’, με τους Γκούντγιονσεν, Λάμπαρντ και Νταφ. Ο Ροναλντίνιο γύρισε σχεδόν μόνος του την κατάσταση, πετυχαίνοντας δύο γκολ, στο 27’ με πέναλτι και στο 39’ με ένα υπέροχο σουτ από το ύψος της περιοχής. Αλλά η Τσέλσι πήρε εντέλει την πρόκριση για τα προημιτελικά, με ένα γκολ του Τζον Τέρι στο 76’. Η εκδίκηση της Μπαρτσελόνα ήρθε ένα χρόνο αργότερα, και πάλι για τη φάση των «16». Η Τσέλσι προηγήθηκε με αυτογκόλ του Μότα στο 59’, αλλά η Μπαρτσελόνα ανέτρεψε το σκορ με αυτογκόλ του Τέρι στο 72’ και κεφαλιά του Ετό στο 80’. Σε εκείνο το ματς ο Μουρίνιο είχε ζητήσει από τους υπεύθυνους του «Στάμφορντ Μπριτζ» να ρίξουν κοπριά στον αγωνιστικό χώρο, προκειμένου η Μπαρτσελόνα να δυσκολευτεί να κάνει το γνωστό «passing game». Ενα ακόμη περιστατικό που έμεινε στην ιστορία από εκείνο το παιχνίδι είναι η σκαριά του Ντελ Ορνο στον Μέσι, που στοίχισε την αποβολή του Βάσκου.

Στη ρεβάνς του «Καμπ Νόου» ο Μουρίνιο αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο. Η Μπαρτσελόνα ήλεγξε το ματς, προηγήθηκε με τον Ροναλντίνιο στο 78’ και το μόνο που κατάφερε η Τσέλσι ήταν να ισοφαρίσει με πέναλτι του Λάμπαρντ στο 90’. Αυτή τη φορά η πρόκριση ήταν για την «Μπάρτσα». Οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες και τη σεζόν 2006-07, αυτή τη φορά για τους ομίλους. Η Τσέλσι είχε νικήσει 1-0 στο Λονδίνο, ενώ το ματς της Βαρκελώνης είχε λήξει ισόπαλο 2-2. Στην προκειμένη περίπτωση επικράτησε μεγαλύτερη ηρεμία, άλλωστε δεν επρόκειτο για ματς ζωής ή θανάτου. Πέρυσι, οι αναμετρήσεις της Ιντερ με την Μπαρτσελόνα έμειναν στην ιστορία για τον πανηγυρισμό α λα σούπερμαν του Πορτογάλου, μέσα στο «Καμπ Νόου». Η Ιντερ είχε νικήσει με 3-1 στο «Τζουζέπε Μεάτσα», παρότι η Μπαρτσελόνα είχε προηγηθεί με τον Πέδρο. Στη ρεβάνς του «Καμπ Νόου» η ομάδα του Μουρίνιο οχυρώθηκε στην άμυνα από τα πρώτα λεπτά και κατάφερε να πάρει την πρόκριση, παίζοντας για μεγάλο διάστημα με δέκα παίκτες. Ηττήθηκε με 1-0, με ένα γκολ του Πικέ στα τελευταία λεπτά, ενώ η Μπαρτσελόνα έφτασε κοντά στην πρόκριση αλλά της ακυρώθηκε γκολ στην εκπνοή. Το τέλος του ματς βρήκε τον Μουρίνιο να πανηγυρίζει έξαλλα την πρόκριση στον τελικό. Ηταν η δική του εκδίκηση για τα συνθήματα που κατά καιρούς έχει ακούσει στο «Καμπ Νόου». Το πιο γνωστό από όλα είναι το «traductor», που στα ισπανικά σημαίνει «μεταφραστής». Αναφέρεται στον κάποτε μεταφραστή του Μπόμπι Ρόμπσον, που σήμερα είναι βάσει αποτελεσμάτων ο καλύτερος προπονητής του κόσμου.

Γκουαρδιόλα vs Ρεάλ Μαδρίτης

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι από εκείνους που συνηθίζουν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Δεν έχει στο ρεπερτόριό του ούτε μεγάλες κουβέντες ούτε ειρωνικά σχόλια. Εχει δημιουργήσει τη δική του παράδοση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης και είναι καθαρά αγωνιστική. Η παρουσία του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα από το καλοκαίρι του 2008 έχει συνδυαστεί με το τέσσερα στα τέσσερα που έχει κάνει η ομάδα του επί της Ρεάλ Μαδρίτης την τελευταία διετία. Αρχικά το 2-0 στο «Καμπ Νόου» με τους Ετό και Μέσι, τον Δεκέμβριο του 2008, εν συνεχεία το αξέχαστο 6-2 του «Μπερναμπέου», στο οποίο είχε πετύχει χατ τρικ ο Μέσι και από ένα γκολ οι Πουγιόλ, Ανρί και Πικέ (Ιγκουαΐν και Σέρχιο Ράμος τα γκολ της Ρεάλ Μαδρίτης). Πέρυσι η Μπαρτσελόνα επικράτησε 1-0 στο «Καμπ Νόου» (Ιμπραΐμοβιτς) και 2-0 στη Μαδρίτη, με σκόρερ τους Μέσι και Πέδρο.

Ο διαιτητής του ντέρμπι .........
Ενας Βάσκος, ο Εδουάρδο Ιτουράλδε Γκονθάλεθ, θα διευθύνει την αναμέτρηση του «Καμπ Νόου». Αυτό θα είναι το τρίτο clasico για τον 44χρονο διαιτητή, που διανύει αισίως τη 16η σεζόν του στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Στα δύο προηγούμενα η Μπαρτσελόνα νίκησε ισάριθμες φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 3-0. Η πρώτη αναμέτρηση έγινε στο «Καμπ Νόου» τον Φεβρουάριο του 1999. Με δύο γκολ του Λουίς Ενρίκε και ένα του Ριβάλντο, η Μπαρτσελόνα του Λουίς Φαν Χάαλ, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στην ενδεκάδα της, είχε επικρατήσει με ευκολία της Ρεάλ Μαδρίτης του Χίντινκ. Ιδιος διαιτητής, ίδιο σκορ και στις 19 Νοεμβρίου 2005, όταν το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» υποκλινόταν στο μεγαλείο του Ροναλντίνιο. Ο Ετό είχε ανοίξει το σκορ στο 15’ και ο Βραζιλιάνος είχε πετύχει άλλα δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, με τρόπο που ανάγκαζε τους Μαδριλένους να τον χειροκροτήσουν. Στον πάγκο της «Μπάρτσα» βρισκόταν ο Φρανκ Ράικαρντ, ενώ σε εκείνον της Ρεάλ ο Βαντερλέι Λουξεμπούργκο.


Tips

Η Ρεάλ μετρά 214 λεπτά δίχως γκολ στα ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα.

Ο Μέσι δεν έχει σκοράρει απέναντι σε ομάδες του Μουρίνιο.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν έχει πετύχει γκολ εναντίον της Μπαρτσελόνα.

Για 19 επίσημα ματς αήττητη είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, στα 16 ο αντίστοιχος αριθμός της Μπαρτσελόνα.


Είπαν για το «clasico»............

«Να δω αν μπορούν να μας νικήσουν κι εμάς 8-0»
ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

«Και το 1-0 μας φτάνει»
ΜΠΟΓΙΑΝ ΚΡΚΙΤΣ

«Νομίζω ότι θα κερδίσουμε»
ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ ΡΟΝΑΛΝΤΟ

«Το ντέρμπι μάς βρίσκει σε καλή κατάσταση, αλλά αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τίποτα»
ΠΕΠ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

«Οι δυο ομάδες ποτέ δεν ήταν τόσο δυνατές ενόψει ενός ντέρμπι»
ΜΙΓΚΕΛ ΑΝΧΕΛ ΛΟΤΙΝΑ (προπονητής Λα Κορούνια)

«Η Μπαρτσελόνα θα περάσει δύσκολες στιγμές»
ΓΚΟΥΤΙ

«Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι πολύ πιο δυνατή από πέρυσι»
ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟΪΤΣΚΟΦ



πηγη........kingbet.gr   .....(του Γ.Χαϊκαλη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες

Counter

Blog Archive

Neemo